Składniki:
3 duże dojrzale pomidory
1 mała ostra papryczka
2 niewielkie cebule
1 pęczek zielonej pietruszki
kilka kiszonych oliwek
sok z 1 cytryny
2 łyżki oliwy
pieprz.
Wykonanie:
Cebulę obrać i grubo posiekać. Zieloną pietruszkę przebrać, opłukać i bardzo drobno posiekać. Paprykę umyć, wypestkować i pokroić w plasterki. Pomidory obrać. Dwa z nich pokroić w ćwiartki, a z trzeciego wycisnąć sok, który przecedzić przez gęste sito. Oliwki wymieszać z sokiem cytrynowym oraz przecedzonym sokiem z pomidora. Sos dokładnie wymieszać. Ćwiartki pomidora ułożyć w salaterce. Dodać pokrojona ostrą paprykę, posiekane cebulki. Przybrać śliwkami, posypać posiekaną zieloną pietruszka i polać sosem. Oprószyć pieprzem, schłodzić w lodówce, podawać.