Składniki:
4 śliwki
2 kwaśne jabłka
2 banany
2 gruszki
1 pomarańcza
1 łyżka soku cytrynowego
Sos majonezowo-imbirowy:
100 g majonezu
25 ml koniaku
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soku cytrynowego
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz biały.
Sposób wykonania:
Wszystkie owoce dokładnie umyć, obrać. Śliwki przeciąć na pół wyjąc pestki.
Jabłka i gruszki pokroić na ósemki, banany na plasterki, pomarańcze na kawałki.
Pokrojone jabłka, gruszki i banany skropić sokiem cytrynowym, by nie ściemniały.
Przygotować sos
Rozetrzeć dokładnie cukier z pieprzem, imbirem i gałkę muszkatołową. Dodać sok cytrynowy, majonez i koniak. Dobrze wymieszać. Owoce przełożyć do salaterki, zalać sosem. Najlepiej przygotować sałatkę tuz przed podaniem. Podawać do cielęciny i drobiu.