Składniki;
1 kg .pieczarek
1 kg. cebuli
1 kg. papryki
1 kg. ogórków
1 kg. pomidorów
1/2 szklanki oliwy
pieprz
sól
Zalewa:
4 łyżki cukru
1/2 szklanki octu 10%
3 ząbki czosnku
Wykonanie;
Pieczarki oczyścić, sparzyć gorącą wodą, i poddusić na oliwie. Obraną cebulę pokroić w kostkę, ogórki obrać ze skórki pokroić w plasterki, oczyszczoną paprykę pokroić w paski, pomidory w plasterki, każdy ze składników posolić i oddzielnie pozostawić na 3 godziny. Po tym czasie z każdego odcisnąć sok i przełożyć do pieczarek, delikatnie wymieszać przyprawić solą i pieprzem. Całość przełożyć do wyparzonych słoików zalać gorąca zalewą i dobrze zakręcić. Pasteryzować 15 minut od chwili zagotowania się wody w garnku.