Składniki:

1 kg. pieczarek

1 kg. cebuli

1 kg. papryk

1kg. ogórków

1 kg. pomidorów

1/2 szklanki oliwy

pieprz

sól

 

Zalewa:

4 łyżki cukru

1/2 szklanki octu

2 ząbki czosnku

 

Wykonanie:

 

Pieczarki oczyścić, sparzyć gorącą wodą, i poddusić na oliwie. Obraną cebulę pokroić w kostkę, ogórki ( bez skórki) pokroić w plasterki, oczyszczoną paprykę pokroić w paski, pomidory w plasterki, każdy ze składników posolić i oddzielnie pozostawić na 3 godziny.Następnie z każdego odcisnąć sok i przełożyć do pieczarek, delikatnie wymieszać przyprawić solą i pieprzem. Całość przełożyć do słoików zalać gorąca zalewą i dobrze zakręcić pasteryzować 20 minut od chwili zagotowania się wody  w garnku.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *