Składniki:
1 kg. pieczarek
1 kg. cebuli
1 kg. papryk
1kg. ogórków
1 kg. pomidorów
1/2 szklanki oliwy
pieprz
sól
Zalewa:
4 łyżki cukru
1/2 szklanki octu
2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, sparzyć gorącą wodą, i poddusić na oliwie. Obraną cebulę pokroić w kostkę, ogórki ( bez skórki) pokroić w plasterki, oczyszczoną paprykę pokroić w paski, pomidory w plasterki, każdy ze składników posolić i oddzielnie pozostawić na 3 godziny.Następnie z każdego odcisnąć sok i przełożyć do pieczarek, delikatnie wymieszać przyprawić solą i pieprzem. Całość przełożyć do słoików zalać gorąca zalewą i dobrze zakręcić pasteryzować 20 minut od chwili zagotowania się wody w garnku.