Składniki;

1 kg. pieczarek

1 kg. cebuli

1 kg. papryki

1 kg. ogórków gruntowych

1 kg. pomidorów

1/2 szklanki oliwy

pieprz

sól
Zalewa:

3-4 łyżki cukru

1/2 szklanki octu10%

2-3 ząbki czosnku

Wykonanie;
Pieczarki oczyścić, sparzyć gorącą wodą, i poddusić na oliwie. Obraną cebulę pokroić w kostkę, ogórki  bez skórki pokroić w plasterki, oczyszczoną paprykę pokroić w paski, pomidory w plasterki, każdy ze składników posolić i oddzielnie pozostawić na 3 godziny, następnie z każdego odcisnąć sok i przełożyć do pieczarek, delikatnie wymieszać przyprawić solą i pieprzem. Całość przełożyć do słoików zalać gorąca zalewą i dobrze zakręcić pasteryzować przez 15 minut od chwili zagotowania się wody.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *