Składniki;
1 kg. pieczarek
1 kg. cebuli
1 kg. papryki
1 kg. ogórków gruntowych
1 kg. pomidorów
1/2 szklanki oliwy
pieprz
sól
Zalewa:
3-4 łyżki cukru
1/2 szklanki octu10%
2-3 ząbki czosnku
Wykonanie;
Pieczarki oczyścić, sparzyć gorącą wodą, i poddusić na oliwie. Obraną cebulę pokroić w kostkę, ogórki bez skórki pokroić w plasterki, oczyszczoną paprykę pokroić w paski, pomidory w plasterki, każdy ze składników posolić i oddzielnie pozostawić na 3 godziny, następnie z każdego odcisnąć sok i przełożyć do pieczarek, delikatnie wymieszać przyprawić solą i pieprzem. Całość przełożyć do słoików zalać gorąca zalewą i dobrze zakręcić pasteryzować przez 15 minut od chwili zagotowania się wody.