SAŁATKA POMARAŃCZOWA

Składniki:

 

1 i 1/2 kg. pomarańczy

25 dag. czarnych oliwek

2 główki czosnku

sól

czarny pieprz

papryka mielona słodka

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka kolendry mielonej

2 zielone cytryny

4 łyżki oliwy z oliwek

natka pietruszki

 

Wykonanie:

 

Pomarańcze umyć w ciepłej wodzie, osuszyć, obrać ze skórki tak, by odciąć również białą błonkę pokrywającą cząstki.   Wyciąć nożem cząstki spomiędzy białych błonek i włożyć do salaterki. Główki czosnku dokładnie posiekać i dodać do pomarańczy. Dodać sól, pieprz, cynamon, mielona paprykę i kolender oraz oliwę. Delikatnie wymieszać. Wycisnąć sok z cytryn i skropić nim pomarańcze, dodać oliwki i wymieszać całość. Wstawić do lodówki na 1 godz. Podawać ochłodzoną. Przybrać gałązkami natki pietruszki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *