Składniki:
1 i 1/2 kg. pomarańczy
25 dag. czarnych oliwek
2 główki czosnku
sól
czarny pieprz
papryka mielona słodka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kolendry mielonej
2 zielone cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
natka pietruszki
Wykonanie:
Pomarańcze umyć w ciepłej wodzie, osuszyć, obrać ze skórki tak, by odciąć również białą błonkę pokrywającą cząstki. Wyciąć nożem cząstki spomiędzy białych błonek i włożyć do salaterki. Główki czosnku dokładnie posiekać i dodać do pomarańczy. Dodać sól, pieprz, cynamon, mielona paprykę i kolender oraz oliwę. Delikatnie wymieszać. Wycisnąć sok z cytryn i skropić nim pomarańcze, dodać oliwki i wymieszać całość. Wstawić do lodówki na 1 godz. Podawać ochłodzoną. Przybrać gałązkami natki pietruszki.