Składniki:
10 dag. zielonej fasolki szparagowej
sól
2 – 3 liście sałaty
4 rzodkiewki
1 jajko
1 pomidor
plaster wędzonej szynki
Sos:
3 łyżki majonezu
1łyżka zmielonej gorczycy
1 łyżka śmietany kremówki
Wykonanie:
Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odstawić. Szynkę pokroić w paseczki. Sałatę, pomidora i rzodkiewki umyć. Sałatę i pomidora pokroić w paseczki, rzodkiewki drobno posiekać, jedną zostawić do dekoracji. Jajko ugotować na twardo pokroić w plasterki. Warzywa ułożyć na półmisku, delikatnie wymieszać. Śmietanę połączyć z majonezem, dodać gorczycę. Sos dokładnie wymieszać, polać nim sałatkę lub podać osobno, w sosjerce. Wierzch sałatki posypać szynką, udekorować plasterkami jajka, na środku umieścić ozdobnie wyciętą rzodkiewkę.