SAŁATKA PROWANSALSKA

Składniki:

 

10 dag. zielonej fasolki szparagowej

sól

2 – 3 liście sałaty

4 rzodkiewki

1 jajko

1 pomidor

plaster wędzonej  szynki

Sos:

3 łyżki majonezu

1łyżka zmielonej gorczycy

1 łyżka śmietany kremówki

Wykonanie:

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odstawić. Szynkę pokroić w paseczki. Sałatę, pomidora i rzodkiewki umyć.  Sałatę i pomidora pokroić w paseczki, rzodkiewki drobno posiekać, jedną zostawić do dekoracji. Jajko ugotować na twardo pokroić w plasterki. Warzywa ułożyć na półmisku, delikatnie  wymieszać. Śmietanę połączyć z majonezem, dodać gorczycę. Sos dokładnie wymieszać, polać nim sałatkę lub podać osobno, w  sosjerce. Wierzch sałatki posypać szynką, udekorować plasterkami jajka, na środku umieścić ozdobnie wyciętą rzodkiewkę.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *