Składniki:
1 łodyga selera naciowego
sól
20 dag ryżu
20 dag. schabu bez kości
1 puszka ananasów plastry
15 dag. naturalnego jogurtu
2łyżki oleju
1 łyżka curry
1 puszka kukurydzy konserwowej
12i1/2 dag. sałaty endywii lub innej sałaty
1 papryczka chili
Wykonanie:
Łodygę selera naciowego oczyścić, pokroić w plasterki. Przełożyć do rondelka, zalać 600 ml. posolonej wrzącej wody i gotować minutę. Wyjąć łyżką cedzakową, odłożyć do wystudzenia.Do wywaru z gotowania selera wsypać ryż. Poczekać, aż całość zawrze, a wtedy zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 20 minut. Schab pokroić w kostkę. Plastry ananasa osączyć na sicie z zalewy (zalewę zachować na później). Pokroić w większe cząstki. Jogurt naturalny wymieszać z curry i przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz 2-3 łyżkami zalewy ananasowej. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kosteczki schabu. Mieszając, ładnie je zrumienić ze wszystkich stron. Dołożyć cząstki ananasa i krótko razem podsmażyć. Zdjąć z patelni. Kukurydzę osączyć na sicie z zalewy. Endywię (ewentualnie inną sałatę) opłukać, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. Papryczkę chili rozciąć, czubkiem noża usunąć pestki, a strączek pociąć w cienkie plasterki. Ryż odcedzić. Kiedy przestygnie, wymieszać go z kukurydzą, papryczką chili, schabem i ananasem. Miseczki wyłożyć listkami endywii. Nałożyć do nich porcje sałatki. Polać ją sosem jogurtowym.