Składniki:
1 główka sałaty
100 g chudego wędzonego boczku
100 g kiełbasy paprykowej
200 g ugotowanej, dużej, białej fasoli
100 g oliwek czarnych2 marchwie
1/2 korzenia selera,
1 łyżka majeranku
1 ząbek czosnku
2 cebulki dymki.
Sos:
5 łyżek oliwy
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz.
Sposób wykonania:
Liśćmi sałaty wyłożyć dno półmiska. Składniki sosu połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać.
Mięso z kiełbasy pokroić w słupki. Marchew i korzeń selera obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Boczek pokroić w cienkie plasterki. Cebulki dymki pociąć wzdłuż w paski. Fasole osączyć z wody, w której się gotowała i osuszyć. Czosnek rozetrzeć ze szczyptą soli. Fasolę wymieszać z czosnkiem, majerankiem i 1 łyżką sosu. Wszystkie wymienione składniki ułożyć na liściach sałaty i skropić sosem.