Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
1/2 puszki groszku konserwowego
biała część pora
2-3 ogórki kiszone
7 łyżek majonezu
2 łyżki musztardy
2 łyżki soku z cytryny
szczypiorek
pieprz
Wykonanie:
Śledzie namoczyć przez minimum godzinę w zimnej wodzie. Następnie groszek konserwowy odsączyć dokładnie z zalewy i przełożyć do szklanej, przezroczystej głębokiej salaterki.Jajka ugotowane na twardo po kroić w kostkę i ułożyć na groszku w salaterce. W osobnej miseczce wymieszać majone z z musztardą, połowę sosu rozsmarować na jajkach.Wymoczone śledzie odsączyć z wody, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Pokrojone śledzie przełożyć do osobnej miski, skropić je sokiem z cytryny i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. W międzyczasie drobno pokroić białą część pora i połową posypać sos majonezowo ? musztardowy. Następnie na pora wyłożyć pokrojone śledzie, a na nie pozostały sos majonezowo- musztardowy i resztę pora.W drobną kostkę pokroić ogórki kiszone, ułożyć je na warstwie pora a wierzch sałatki posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.