Składniki:
40 dag. matiasów
4 ziemniaki
1 średnia marchewka
1 pietruszka
4 ogórki kiszone
1 por(biała część)
5 jajek
1 puszka groszku konserwowego
6 łyżek majonezu
sól
pieprz
Wykonanie:
Śledzie opłukać pod bieżącą wodą i namoczyć w zimnej wodzie przez około 20 minut. Następnie, osuszyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę ugotować w łupinkach ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone i pora pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę, groszek odsączyć z zalewy. Do miski przełożyć wszystkie składniki, dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać doprawić do smaku i sałatkę schłodzić w lodówce.