Składniki:
15 dag. mieszanki ryżu białego i dzikiego
40 dag .filetów z piersi kurczaka
80 ml. oliwy
25 dag. melona miodowego
25 dag. arbuza
1/2 sałaty lodowej
1 pęczek bazylii
1/2 pęczka natki
2 ząbki czosnku
3 dag. orzeszków pini
3 dag. parmezanu
sól
pieprz
Wykonanie:
Ryż wsypać na posolony wrzątek, gotować pod przykryciem 15 minut, następnie odsączyć. Filet z kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Włożyć mięso i smażyć przez 12 minut. Często obracać, aby filety ładnie zrumieniły się z obu stron. Z miąższu melona i arbuza powycinać kulki albo pokroić owoce w kostkę. Sałatę opłukać, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki .Zioła umyć, oderwać listki i grubo je posiekać. Do malaksera wrzucić obrane ząbki czosnku, zioła, orzeszki piniowe i starty parmezan. Zmiksować na gładko. Dolać oliwę i dobrze wymieszać. Pesto przyprawić solą i pieprzem. Ryż wymieszać z kuleczkami melona i arbuza. Wyłożyć na talerze. Filety z kurczaka pokroić w plasterki. Ułożyć na sałatce. Całość polać przygotowanym sosem pesto. Gotowe danie można dodatkowo udekorować kawałkami arbuza oraz listkami świeżej bazylii