Składniki;
1 kg. zielonych ogórków
1 główka czosnku
1 kg. cukinii lub kabaczka(u mnie bez)
1 kg patisonów
3 kolorowe papryki
3 cebule
spora garść kolorowego pieprzu
2 łyżki soli
Zlewa;
1,5 szklanki octu 10%
3 szklanki cukru
Wykonanie;
Ogórki ze skórką kroimy w plastry, patisony i cukinię oczyszczamy i kroimy w pół plastry.Papryki kroimy w paski, cebulę w pół plastry, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, obrany imbir trzemy na grubych oczkach tarki, dajemy sól i pieprz.Wszystko mieszamy, wrzucamy do miski i odstawiamy na 6 godzin.
Zalewa;
Po tym czasie gotujemy zalewę z cukru i octu.Gorącą zalewę wlewamy do sałatki, mieszamy. Układamy dość ciasno w słoikach. Resztę zalewy wlewamy na wierzch słoików, pasteryzujemy około 25 minut od chwili zagotowania się wody w garnku