Składniki:
250 g selera
250 g winnych jabłek
1 banan
100 g łuskanych orzechów
2 łyżki soku cytrynowego.
Sos:
80 g majonezu
1 łyżka soku cytrynowego
4 łyżki (50 ml) słodkiej śmietany
Sposób wykonania:
.
Seler obrać, pokroić na plastry, następnie na kwadraty wielkości 1,5 cm. Zalać małą ilością wrzącej wody, dodać 1 łyżkę soku cytrynowego i gotować 5 min. Powinien być lekko twardy i jędrny. Odcedzić, wystudzić. Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę. Orzechy posiekać. Banana obrać, pokroić na plasterki, skropić 1 łyżka soku cytrynowego, aby nie ściemniał.
Przygotować sos:
Majonez wymieszać z sokiem cytrynowym i 4 łyżkami słodkiej śmietany. Owoce przełożyć do salaterki, dodać połowę orzechów, zalać przygotowanym sosem, wymieszać, mocno oziębić. Posypać pozostałymi orzechami.