Składniki:

 

4 kg świeżych ogórków

1/2 kg papryki czerwonej

1/2 kg marchwi

1/2 kg cebuli,

3 łyżki soli

1 szklanka cukru

1 szklanka oleju,

1szklanka octu

1 główka czosnku

pieprz

 

Wykonanie:

 

Ogórki i cebulę pokroić i zasypać solą. Pokroić paprykę i marchew, ogórki odcedzić (wycisnąć), po czym dodać cukier, olej, ocet oraz przyprawy i wszystko razem wymieszać. Można też dodać trochę pokrojonej natki pietruszki i kopru. Tak przygotowaną sałatkę odstawia się na 12 godzin. Po tym czasie można ją jeść, a jeśli chcemy przechować sałatkę dłużej, trzeba przełożyć ją do słoików i pasteryzować 5-10 minut.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *