Składniki:
1 kg. kapusty
1 kg. cebuli
1 kg. papryki
1 kg. pomidorów
1 kg. ogórków lub cukinii
1 szklanka cukru
1 szklanka octu, 1
12 szklanki oleju
2 łyżki soli
1 łyżka pieprzu
Wykonanie:
Do dużego garnka wlać olej, startą na grubej tarce marchewkę i dusić 5 minut. Dodać pokrojoną w grubsze pół talarki cebulę i dalej dusić z 3 minuty. Dodać pokrojoną w paski paprykę a po 3 minutach pokrojone w kawałki pomidory zamieszać i wyłączyć palnik. W osobnym garnku podgotować poszatkowaną kapustę i odcedzić. Do poszatkowanych ogórków dodać uduszone gorące warzywa, kapustę oraz wszystkie przyprawy,wymieszać i zostawić na 1/2 godziny, aż to wszystko przejdzie smakami. Nakładać do słoików i gotować 15 minut od chwili zagotowania się wody.