Składniki:
1 duży bakłażan lub dwa mniejsze
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 duże dojrzałe pomidory
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki musztardy francuskiej
sól
pieprz
szczypta cukru
1 łyżka soku z cytryny
kilka listków natki z pietruszki
Wykonanie:
Bakłażan pokroić na grube plastry, posolić go z obu stron i odstawić, aby puścił wodę na około 1/2 godziny. Po tym czasie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać lekko oliwę, przesmażyć drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dorzucić bakłażana i całość smażyć mieszając. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru, musztardą oraz sokiem z cytryny. Bakłażan podawać na plastrach pomidorów. Przed podaniem udekorować natką pietruszki. Bakłażan doskonale smakuje również na zimno, polany sosem czosnkowo jogurtowym.