Składniki;
Sałatka;
3 kg. białej kapusty
1 kg. papryki czerwonej
1/2 kg. cebuli
1/2 kg. marchewki
1/2 kg. kiszonych ogórków
4 łyżki soli kamiennej
Zalewa:
9 szklanek zimnej wody
1i 1/2 szklanki cukru
1i 1/2 szklanki octu
Wykonanie;
Kapustę posztkować na szatkownicy lub drobno pokroić nożem. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Następnie pokrojone warzywa wymieszać w dużej misce i zasypać solą. Ponownie dokładnie wymieszać i odstawić na 4 godziny aby warzywa puściły sok. W międzyczasie paprykę oczyścić z nasion i pokroić w niedługie paseczki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiszone ogórki również zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Po czterech godzinach kapustę i cebulę odcisnąć ze soku. Sok wylać. Dodać przygotowane pozostałe warzywa i dokładnie wymieszać.
Zalewa;
Składniki zalewy zagotować i gorącą zalewą zalać warzywa w misce. Wszystko przemieszać i zostawić aż wystygnie. Następnie sałatkę przełożyć do słoików. Warzywa dobrze ugnieść w słoikach. Zalać pozostałą w misce zalewą. Jak warzywa będa słabo ubite to zabraknie do nich zalewy. Słoiki dobrze zakręcić. Następnie słoiki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką i zlać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania się wody.