Składniki:

3 kg. młodych cukinii

6 dużych cebul

3 papryki czerwone

1 łyżka gorczycy

1szklanka cukru

1 szklanka octu 10%

2 łyżki soli

 

Wykonanie:

 

Cukinię  umyć, odciąć kocówki i pokroić na cieniutkie plasterki zasypać solą, dokładnie wymieszać, odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie cukinię dobrze odsączyć z wody, delikatnie odcisnąć. Cebulę pokroić w cieniutkie pióra, paprykę w paseczki dodać cebulę, paprykę, gorczycę, cukier i ocet do odciśniętej cukinii, dokładnie wymieszać,  i znowu odstawić na  2-3 godziny.Po tym czasie nakładać ciasno do słoików,zalać na koniec powstałym sokiem i  pasteryzować od chwili zagotowania się wody w garnku około 20 minut, wystudzić.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *