Składniki:
15 dag szynki
15 dag polędwicy łososiowej
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
1 kolba cykorii
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu
sól
pieprz
sałata
pomidor koktajlowy do dekoracji
Wykonanie:
Kupuję szynkę i polędwicę pokrojoną w grubsze plastry. Następnie kroję je w kosteczkę. Kukurydzę osączam z zalewy. Paprykę myję, osuszam, kroję na pół, usuwam gniazdo nasienne, miąższ kroję w drobną kostkę. Przygotowane składniki przekładam do salaterki i mieszam. Majonez ucieram z jogurtem, doprawiam solą i pieprzem .Z kolby cykorii usuwam gorzki głąb i dzielę na liście. Każdy płuczę i osuszam papierowym ręcznikiem. Na okrągłym półmisku układam listki cykorii. W każdy wkładam po łyżce sałatki. Na środku półmiska kładę listek sałaty, najlepiej strzępiastej bo jest najbardziej dekoracyjna, a na nim układam umytego i osuszonego pomidorka koktajlowego. Sos podaję osobno w miseczce.