Składniki:

 

15 dag szynki

15 dag polędwicy łososiowej

1 puszka kukurydzy

1 czerwona papryka

1 kolba cykorii

3 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu

sól

pieprz

sałata

pomidor koktajlowy do dekoracji

 

Wykonanie:

 

Kupuję szynkę i polędwicę pokrojoną w grubsze plastry. Następnie kroję je w kosteczkę. Kukurydzę osączam z zalewy. Paprykę myję, osuszam, kroję na pół, usuwam gniazdo nasienne, miąższ kroję w drobną kostkę. Przygotowane składniki przekładam do salaterki i mieszam. Majonez ucieram z jogurtem, doprawiam solą i pieprzem .Z kolby cykorii usuwam gorzki głąb i dzielę na liście. Każdy płuczę i osuszam papierowym ręcznikiem. Na okrągłym półmisku układam listki cykorii. W każdy wkładam po łyżce sałatki. Na środku półmiska kładę listek sałaty, najlepiej strzępiastej bo jest najbardziej dekoracyjna, a na nim układam umytego i osuszonego pomidorka koktajlowego. Sos podaję osobno w miseczce.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *