SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

Składniki:

 

1/2 małej czerwonej kapusty

1 czerwona cebula

2 buraki

2 ziemniaki

2 ząbki czosnku

sok z1/2 cytryny

1 niewielkie jabłko

300 ml. bulionu warzywnego

sól

pieprz

1/3 szklanki mleka

3 łyżki oliwy

 

Wykonanie:

 

Buraki obierz, zalej okolo300 ml. wody, gotuj 15-20 minut. Kapustę oczyść, poszatkuj. Jabłko obierz, pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Oliwę rozgrzej w rondlu, podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj kapustę, smaż 5 minut .Wodę z buraczków odcedź do miseczki, zakwaś sokiem z cytryny. Buraki, ziemniaki i jabłko dodaj do kapusty. Zalej bulionem tak, by przykrył warzywa. Duś pod przykryciem, aż jabłka się rozpadną. Całość zmiksuj, wlej wodę z buraczków i mleko. Podgrzej, przypraw.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *