Składniki:
1/2 małej czerwonej kapusty
1 czerwona cebula
2 buraki
2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
sok z1/2 cytryny
1 niewielkie jabłko
300 ml. bulionu warzywnego
sól
pieprz
1/3 szklanki mleka
3 łyżki oliwy
Wykonanie:
Buraki obierz, zalej okolo300 ml. wody, gotuj 15-20 minut. Kapustę oczyść, poszatkuj. Jabłko obierz, pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Oliwę rozgrzej w rondlu, podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj kapustę, smaż 5 minut .Wodę z buraczków odcedź do miseczki, zakwaś sokiem z cytryny. Buraki, ziemniaki i jabłko dodaj do kapusty. Zalej bulionem tak, by przykrył warzywa. Duś pod przykryciem, aż jabłka się rozpadną. Całość zmiksuj, wlej wodę z buraczków i mleko. Podgrzej, przypraw.