Składniki:
1 pęczek młodej marchewki
1 mały kalafior
1 biała rzodkiew
1 młody seler
2 młode buraki
100 g brukselki 100 g młodych kartofli
.
Sos winegret z ziołami:
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku cytrynowego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
sól, pieprz
cukier
.
Sos serowo-ziołowy:
100 g serka homogenizowanego
100 ml śmietany
1 łyżka posiekanego szczypiorku,
1 łyżka posiekanej pietruszki lub koperku
sól
pieprz
Sposób wykonania:
.
Jarzyny umyć, starannie wyszorować szczoteczka (nie obierać). Ugotować razem w osolonej wodzie marchew, rzodkiew i seler. Każda z pozostałych jarzyn ugotować oddzielnie w osolonej wodzie. Jarzyny ostudzić. Buraki i rzodkiew obrać ze skorki. Wszystkie jarzyny pokroić na owalne kawałki długości ok. 3 cm
Przygotować sos winegret
cebule obrać, drobno posiekać, czosnek rozetrzeć. Wymieszać oliwę z sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i ziołami. Dodać cebule i czosnek. Jarzyny polać sosem i starannie wymieszać. Przygotować sos serowo-ziołowy. Starannie rozetrzeć serek ze śmietaną i przyprawami. Sos podąć oddzielnie w miseczce.