SAŁATKA Z GRZANKAMI NA SAŁACIE

Składniki:

 

1głowka sałaty masłowej

2 duże (lub 4 małe) płaty solonych filetów ze śledzia

2-3 kromki pieczywa na grzanki

1ogorek

koperek

 

 Sos:

 

1/5 szklanki wody

1/5 szklanki oliwy

sol

pieprz,

cukier

 ulubione zioła

sok z cytryny lub ocet winny

 

 

O Liście sałaty umyj i osusz. Porwij na kawałki. Ogórek obierz,

pokrój w kostkę. Wrzuć warzywa do salaterki.

O Pokrój płaty śledzia w kostkę. Dodaj do warzyw, wymieszaj,

Posyp grubo pokrojonym koperkiem.

9 Przygotuj sos: połącz wodę, olej, zioła, dodaj pieprz, sól, cukier,

sok z cytryny lub ocet do smaku, wymieszaj. Polej sałatkę.

O Kromki pieczywa pokrój w kostkę i opiecz, mieszając, na

suchej patelni. Sałatkę przed podaniem posyp grzankami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *