Składniki:
1głowka sałaty masłowej
2 duże (lub 4 małe) płaty solonych filetów ze śledzia
2-3 kromki pieczywa na grzanki
1ogorek
koperek
Sos:
1/5 szklanki wody
1/5 szklanki oliwy
sol
pieprz,
cukier
ulubione zioła
sok z cytryny lub ocet winny
O Liście sałaty umyj i osusz. Porwij na kawałki. Ogórek obierz,
pokrój w kostkę. Wrzuć warzywa do salaterki.
O Pokrój płaty śledzia w kostkę. Dodaj do warzyw, wymieszaj,
Posyp grubo pokrojonym koperkiem.
9 Przygotuj sos: połącz wodę, olej, zioła, dodaj pieprz, sól, cukier,
sok z cytryny lub ocet do smaku, wymieszaj. Polej sałatkę.
O Kromki pieczywa pokrój w kostkę i opiecz, mieszając, na
suchej patelni. Sałatkę przed podaniem posyp grzankami.