SAŁATKA Z JAJEK I BROKUŁÓW

Składniki:

 

3 jajka

1/2 brokułu

2 średniej wielkości kiszone ogórki

2 łyżki płatków migdałowych

4 łyżki majonezu

sól

pieprz

Wykonanie:

Brokuł podzielić na różyczki, opłukać i krotko obgotować  w osolonej wodzie, aby był półtwardy. Odcedzić i ostudzić. Ugotować na twardo jajka, ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić na ćwiartki. Ogórki obrać pokroić w kostkę. W salaterce połączyć jajka, ogórki oraz brokuł  doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wymieszać. Sałatkę zalać majonezem i posypać płatkami migdałowymi. Majonez można wymieszać w równych proporcjach z jogurtem, a brokuł zastąpić zielonym lub białym kalafiorem. Gdy sałatkę przyrządza się z białego kalafiora, można posypać ją posiekanym szczypiorkiem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *