SAŁATKA Z JAJEK I CZERWONEJ SOCZEWICY

Składniki:

 

100  g. czerwonej soczewicy

sól

6 jajek

250 g. roszponki

75 g. przerośniętego boczku

4 łyżki octu winnego z białego wina

sól ziołowa

pieprz

 

Wykonanie:

 

Soczewice ugotować w osolonej wodzie  6-8 minut, Odcedzić, opłukać zimną wodą ,dokładnie odsączyć. Jajka ugotować na twardo 10 minut, opłukać zimna woda ,obrać. Roszponkę przebrać opłukać i osuszyć. Boczek pokroić w cienkie paski, wysmażyć na suchej patelni na  hrupiąco. Ocet wymieszać  z solą ziołową i pieprzem, oraz z cukrem.  Dodać olej i ubić. Listki roszponki ułożyć na talerzach, posypać  soczewicą. Na sałatkę wyłożyć jajka pokrojone w ósemki. Polać sosem i posypać  boczkiem. Od d razu podać

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *