Składniki:
100 g. czerwonej soczewicy
sól
6 jajek
250 g. roszponki
75 g. przerośniętego boczku
4 łyżki octu winnego z białego wina
sól ziołowa
pieprz
Wykonanie:
Soczewice ugotować w osolonej wodzie 6-8 minut, Odcedzić, opłukać zimną wodą ,dokładnie odsączyć. Jajka ugotować na twardo 10 minut, opłukać zimna woda ,obrać. Roszponkę przebrać opłukać i osuszyć. Boczek pokroić w cienkie paski, wysmażyć na suchej patelni na hrupiąco. Ocet wymieszać z solą ziołową i pieprzem, oraz z cukrem. Dodać olej i ubić. Listki roszponki ułożyć na talerzach, posypać soczewicą. Na sałatkę wyłożyć jajka pokrojone w ósemki. Polać sosem i posypać boczkiem. Od d razu podać