Składniki:
1 pęczek młodej marchewki
1 mały kalafior
1 kalarepa
1 biała rzodkiew
4 małe selery
8 małych buraków
20 dag. brokułów
8 małych kartofli
Sos winegret z ziołami:
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku cytrynowego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
sól
pieprz
cukier
Sos serowo-ziołowy:
100 g serka homogenizowanego
100 ml. śmietany
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej pietruszki lub koperku
sól
pieprz
Wykonanie:
Ugotować w lekko osolonej wodzie marchew, rzodkiew i selery. Buraczki, selery i rzodkiew obrać ze skórki. Rzodkiew pokroić na długie kawałki. Kalafior i brokuły podzielić na różyczki.
Sos winegret:
Cebule obrać, drobno posiekać, czosnek rozetrzeć. Wymieszać oliwę z sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i ziołami. Dodać cebule i czosnek. Wszystkie jarzyny ułożyć dekoracyjnie na talerzu, polać sosem winegret. W oddzielnej miseczce podać sos serowo-ziołowy zrobiony z serka roztartego ze śmietaną i przyprawami.