SAŁATKA Z JARZYN Z SOSAMI

Składniki:

 

1 pęczek młodej marchewki

1 mały kalafior

1 kalarepa

1 biała rzodkiew

4 małe selery

8 małych buraków

20 dag. brokułów

8 małych kartofli

Sos winegret z ziołami:

3 łyżki oliwy

1 łyżka soku cytrynowego

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki oregano

1/2 łyżeczki bazylii

sól

pieprz

cukier

Sos serowo-ziołowy:

100 g serka homogenizowanego

100 ml. śmietany

1 łyżka posiekanego szczypiorku

1 łyżka posiekanej pietruszki lub koperku

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Ugotować w lekko osolonej wodzie marchew, rzodkiew i selery. Buraczki, selery i rzodkiew obrać ze skórki. Rzodkiew  pokroić na długie kawałki. Kalafior i brokuły podzielić na różyczki.

 

Sos winegret:

 

Cebule obrać, drobno posiekać, czosnek rozetrzeć. Wymieszać oliwę z sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i ziołami. Dodać  cebule i czosnek. Wszystkie jarzyny ułożyć dekoracyjnie na talerzu, polać sosem winegret. W oddzielnej miseczce podać sos  serowo-ziołowy zrobiony z serka roztartego ze śmietaną i przyprawami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *