SAŁATKA Z JARZYN Z SOSAMI ZIOŁOWYMI

Składniki:

1 pęczek młodej marchewki
1 mały kalafior
1 kalarepa
1 biała rzodkiew
4 małe selery
8 małych buraków
200 g  brokułów
8 małych kartofli

.
Sos winegret z ziołami:

3 łyżki oliwy
1 łyżka soku cytrynowego
1 mała cebul
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
sól
pieprz
cukier
.
Sos serowo-ziołowy:

100 g serka homogenizowanego
100 ml śmietany
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej pietruszki lub koperku
sól
pieprz.

Sposób wykonania:

Ugotować w lekko osolonej wodzie marchew, rzodkiew i selery. Buraczki, selery i rzodkiew obrać ze skorki. Rzodkiew pokroić na długie kawałki. Kalafior i brokuły podzielić na „różyczki”

Przygotować sos winegret.

Cebule obrać, drobno posiekać, czosnek rozetrzeć. Wymieszać oliwę z sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i ziołami. Dodać cebule i czosnek. Wszystkie jarzyny ułożyć dekoracyjnie na talerzu, polać sosem winegret. W oddzielnej miseczce podać sos serowo-ziołowy zrobiony z serka roztartego ze śmietaną i przyprawami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *