Składniki:
1 pęczek młodej marchewki
1 mały kalafior
1 kalarepa
1 biała rzodkiew
4 małe selery
8 małych buraków
200 g brokułów
8 małych kartofli
.
Sos winegret z ziołami:
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku cytrynowego
1 mała cebul
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
sól
pieprz
cukier
.
Sos serowo-ziołowy:
100 g serka homogenizowanego
100 ml śmietany
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej pietruszki lub koperku
sól
pieprz.
Sposób wykonania:
Ugotować w lekko osolonej wodzie marchew, rzodkiew i selery. Buraczki, selery i rzodkiew obrać ze skorki. Rzodkiew pokroić na długie kawałki. Kalafior i brokuły podzielić na „różyczki”
Przygotować sos winegret.
Cebule obrać, drobno posiekać, czosnek rozetrzeć. Wymieszać oliwę z sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i ziołami. Dodać cebule i czosnek. Wszystkie jarzyny ułożyć dekoracyjnie na talerzu, polać sosem winegret. W oddzielnej miseczce podać sos serowo-ziołowy zrobiony z serka roztartego ze śmietaną i przyprawami.