Składniki:
1 średni kalafior
3 jajka
2 pomidory
1 ser feta
2 łodyżki selera naciowego
2-3 gałązki koperku
garść suszonej żurawiny
Sos:
1 suchy sos włoski
2 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki zimnej, przegotowanej wody
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka płynnego miodu
1 ząbek czosnku
Mokre składniki połączyć, wsypać sos i dokładnie wszystko wymieszać. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Kalafior podzielić na różyczki i ugotować. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę. Jajka po ugotowaniu podzielić na ćwiartki. Ser pokroić w drobną kostkę. Łodyżki selera naciowego obrać, posolić i po kilku minutach przelać zimną wodą na sicie. Żurawinę sparzyć wrzątkiem i dokładnie odsączyć z wody.
Na podłużnym półmisku układać najpierw różyczki kalafiora a następnie pozostałe składniki. Wierzch sałatki posypać żurawiną i polać sosem. Udekorować gałązkami koperku.