Składniki:
400 g. karczochów z puszki20 jajek przepiórczych
20 małych marynowanych pieczarek
1 puszka anchois
1 łyżka kaparów
1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku.
Sos winegret:
5 łyżek oliwy
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
sól
biały pieprz
Wykonanie:
Karczochy osączyć z zalewy i przekroić na pół. Pieczarki i kapary wyjąc z zalewy, osączyć na sicie, anchois wyjąc z puszki. Jajeczka przepiórcze umyć, ugotować na twardo, obrać ze skorupek.
Sos winegret:
W misce utrzeć drewnianą łyżką musztardę z solą i pieprzem. Dodać ocet lub sok z cytryny. Wlać oliwę, dokładnie wymieszać. Do sosu włożyć karczochy, jajeczka, anchois, kapary, szczypiorek i pieczarki. Wymieszać. Sałatkę przykryć, odstawić na 30 minut .