SAŁATKA Z KARCZOCHÓW W SOSIE WINEGRET

Składniki:

400 g. karczochów z puszki20 jajek przepiórczych

20 małych marynowanych pieczarek

1 puszka anchois

1 łyżka kaparów

1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku.

Sos winegret:

5 łyżek oliwy

1 łyżeczka musztardy

2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego

sól

biały pieprz

Wykonanie:

Karczochy osączyć z zalewy i przekroić na pół. Pieczarki i kapary wyjąc z zalewy, osączyć na sicie, anchois wyjąc z puszki. Jajeczka przepiórcze umyć, ugotować na twardo, obrać ze skorupek.

Sos winegret:

W misce utrzeć drewnianą łyżką  musztardę z solą i pieprzem. Dodać ocet lub sok z cytryny. Wlać oliwę, dokładnie wymieszać. Do sosu włożyć karczochy,  jajeczka, anchois, kapary, szczypiorek i pieczarki. Wymieszać. Sałatkę przykryć, odstawić na 30 minut .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *