Składniki:
150 g. kiełków sojowych
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka ziaren sezamu
Sos:
1/4 filiżanki sosu sojowego
1/4 filiżanki lekkiego octu
szczypta imbiru
Wykonanie:
Sezam uprażyć na suchej patelni, aż zacznie wydawać mocny aromat. Wymieszać w kubku składniki sosu. Kiełki obrać z włosowatych korzonków, umyć, wrzucić na chwile do wrzątku, odcedzić na sicie, opłukać w zimnej wodzie, osuszyć z nadmiaru wody na ściereczce. Pietruszkę umyć, zanurzyć na 1/2 minuty. we wrzątku, osączyć, pokroić na 3 centymetrowe kawałki. Wymieszać razem jarzyny, plac sosem. Przełożyć na głębokie czareczki, każdą porcje posypać szczyptą ziaren .Sezamu, podawać jako dodatek na zimno.