SAŁATKA Z KIEŁKÓW SOJOWYCH

Składniki:

 

150 g. kiełków sojowych

1/2 pęczka natki pietruszki

1 łyżka ziaren sezamu

Sos:

1/4 filiżanki sosu sojowego

1/4 filiżanki lekkiego octu

szczypta imbiru

Wykonanie:

Sezam uprażyć na suchej patelni, aż zacznie wydawać mocny aromat. Wymieszać w kubku składniki sosu. Kiełki obrać z  włosowatych korzonków, umyć, wrzucić na chwile do wrzątku, odcedzić na sicie, opłukać w zimnej wodzie, osuszyć z nadmiaru  wody na ściereczce. Pietruszkę umyć, zanurzyć na 1/2 minuty. we wrzątku, osączyć, pokroić na 3 centymetrowe kawałki. Wymieszać razem jarzyny, plac sosem. Przełożyć na głębokie czareczki, każdą porcje posypać szczyptą ziaren .Sezamu, podawać jako dodatek na zimno.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *