Składniki:
350 g kiełków sojowych
1 ugotowana pierś kurza
3 cebulki dymki
1 łodyga młodego selera
1 łyżka białego octu winnego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
sól
Wykonanie:
Cebulki obrać, umyć i drobno posiekać. Łodygę selera opłukać i pokroić w małe kawałeczki. Kiełki sojowe zalać wrzątkiem na 1 minutę. Przeląc zimna woda, odcedzić i osuszyć. Z piersi kurzej zdjąć skórkę. Mięso pokroić w cienkie paski. Kiełki sojowe wraz z cebula i selerem ułożyć w salaterce. Sos sojowy połączyć z octem, olejem sezamowym i szczypta soli, po czym dokładnie wymieszać. Wlać do salaterki z jarzynami, dobrze wymieszać i odstawić na 20 min. Podawać przybrane paseczkami mięsa.