SAŁATKA Z KIEŁKÓW SOJOWYCH

Składniki:

 

350 g kiełków sojowych

1 ugotowana pierś kurza

3 cebulki dymki

1 łodyga młodego selera

1 łyżka białego octu winnego

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka oleju sezamowego

sól

 

Wykonanie:

 

Cebulki obrać, umyć i drobno posiekać. Łodygę selera opłukać i pokroić w małe kawałeczki. Kiełki sojowe zalać wrzątkiem  na 1 minutę. Przeląc zimna woda, odcedzić i osuszyć. Z piersi kurzej zdjąć skórkę. Mięso pokroić w cienkie paski. Kiełki  sojowe wraz z cebula i selerem ułożyć w salaterce. Sos sojowy połączyć z octem, olejem sezamowym i szczypta soli, po czym   dokładnie wymieszać. Wlać do salaterki z jarzynami, dobrze wymieszać i odstawić na 20 min. Podawać przybrane paseczkami  mięsa.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *