SAŁATKA Z MŁODYCH JARZYN

Składniki:

 

1 pęczek młodej marchewki

1 mały kalafior

1 biała rzodkiew

1 młody seler

2 młode buraki

10 dag. brukselki

10 dag. młodych kartofli

Sos winegret z ziołami:

3 łyżki oliwy

1 łyżka soku cytrynowego

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki oregano

1/2 łyżeczki bazylii

sól

cukier

pieprz

Sos serowo-ziołowy:

10 dag. serka homogenizowanego

100 ml. śmietany

1 łyżka posiekanego szczypiorku,

1 łyżka posiekanej pietruszki lub koperku

sól

pieprz

Wykonanie:

Jarzyny umyć, starannie wyszorować szczoteczka (nie obierać). Ugotować razem w osolonej wodzie marchew, rzodkiew i seler.  Każdą z pozostałych jarzyn ugotować oddzielnie w osolonej wodzie. Jarzyny ostudzić. Buraki i rzodkiew obrać ze skorki.  Wszystkie jarzyny pokroić na owalne kawałki długości około 3 cm.

Sos winegret:

Cebule obrać, drobno posiekać, czosnek rozetrzeć. Wymieszać oliwę z sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i ziołami. Dodać  cebule i czosnek. Jarzyny polać sosem i starannie wymieszać.

Sos serowo ziołowy:

Starannie rozetrzeć serek ze  śmietaną i przyprawami. Sos podać oddzielnie w miseczce.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *