Składniki:
1 pęczek młodej marchewki
1 mały kalafior
1 biała rzodkiew
1 młody seler
2 młode buraki
10 dag. brukselki
10 dag. młodych kartofli
Sos winegret z ziołami:
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku cytrynowego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
sól
cukier
pieprz
Sos serowo-ziołowy:
10 dag. serka homogenizowanego
100 ml. śmietany
1 łyżka posiekanego szczypiorku,
1 łyżka posiekanej pietruszki lub koperku
sól
pieprz
Wykonanie:
Jarzyny umyć, starannie wyszorować szczoteczka (nie obierać). Ugotować razem w osolonej wodzie marchew, rzodkiew i seler. Każdą z pozostałych jarzyn ugotować oddzielnie w osolonej wodzie. Jarzyny ostudzić. Buraki i rzodkiew obrać ze skorki. Wszystkie jarzyny pokroić na owalne kawałki długości około 3 cm.
Sos winegret:
Cebule obrać, drobno posiekać, czosnek rozetrzeć. Wymieszać oliwę z sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i ziołami. Dodać cebule i czosnek. Jarzyny polać sosem i starannie wymieszać.
Sos serowo ziołowy:
Starannie rozetrzeć serek ze śmietaną i przyprawami. Sos podać oddzielnie w miseczce.