SAŁATKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW

Składniki:

500 g młodych kartofli

100 g karczochów z puszki

15 małych cebulek marynowanych,

10 korniszonów

10 rzodkiewek

5 zielonych oliwek

kilka gałązek zielonej pietruszki

.

Sos majonezowo cytrynowy:

 

100 g majonezu

3 łyżki soku cytrynowego

1/2 łyżeczki startej skorki cytrynowej,

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka brązowego cukru

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Młode kartofle jednakowej wielkości wyszorować szczoteczka pod bieżąca woda. Zalać zimną, osoloną woda. Gotować tak, by się nie rozsypały. Odcedzić, ostudzić. Karczochy, marynowane cebulki, korniszony i oliwki osączyć na sicie. Rzodkiewki   umyć. Korniszony pokroić w kawałki długości 1 cm. Duże rzodkiewki przeciąć na pół, małe pozostawić cale. Karczochy  przeciąć na połówki lub ćwiartki, oliwki drobno pokroić .

Sos:

Czosnek rozetrzeć z solą. Do majonezu dodać sok cytrynowy, cukier, skórkę cytrynową, roztarty czosnek. Dobrze wymieszać.   Do miski włożyć kartofle, cebulki, korniszony, rzodkiewki i karczochy. Zalać sosem, wymieszać. Posypać oliwkami, przybrać zieloną pietruszką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *