Składniki:
30 sztuk muszli makaronowych
200 g. wędliny
2 jajka
1/2 pora
1/2 strąka papryki pomarańczowej
1/2strąka papryki czerwonej
1 puszka kukurydzy
6 łyżek majonezu
Wykonanie:
Makaronowe muszle (po włosku to conchiglioni) ugotować w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Jajka ugotować na twardo, a gdy przestygną, obrać je i pokroić w kosteczkę. Pora oczyścić, pociąć w pół księżyce. Wędlinę (Np. dobrą szynkę) pokroić w drobną kostkę. Strąki obu papryk pokroić w drobną kostkę. Jajka, pory, paprykę, wędlinę i odsączoną kukurydzę przełożyć do miski i wymieszać z majonezem. Przygotowaną sałatką napełnić makaronowe muszle. Udekorować Np. gałązką koperku albo listkiem bazylii.