SAŁATKA Z OGÓRKÓW

Składniki;
2 kg ogórków gruntowych
1/2 kg cebuli
1 główka czosnku
1 pęczek koperku
1/2 szklanki octu 10%
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
2 łyżki soli

Wykonanie;

Ogórki myjemy kroimy w plasterki , cebulę obieramy i kroimy na półplasterki, czosnek kroimy na drobną kosteczkę, a koper siekamy.
Ogórki w misce solimy do smaku i czekamy aż puszczą sok, który należy odcisnąć. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy ogórki, cebulę, koperek, czosnek i cukier,dodajemy olej i ocet. Dokładnie mieszamy ( dosalamy do smaku). Taką sałatkę przekładamy do słoików dobrze zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut od chwili zagotowania się wody Po wyciągnięciu ustawiamy słoiki do góry dnem i czekamy aż przestygną.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *