Składniki:
2 i 1/2kg. ogórków ze skórą
1 główka kapusty
1/2 kg. cebuli
1/2 kg. papryki czerwonej
3ząbki czosnku
4 marchewki
Zalewa:
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanki octu
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżki soli
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
Wykonanie:
Ogórki umyć dokładnie i ze skórką poszatkować w plastry, kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, paprykę i marchew też pokroić w cienkie paski. Poszatkowane warzywa wymieszać z wygniecionym przez praskę czosnkiem i wszystko posolić 2 łyżkami soli. Odstawić na 1-2 godziny .Pozostałe składniki wlać do garnka i wszystko zagotować ,wymieszać i ostudzić, następnie całość zalać i wymieszać ,zostawić jeszcze na pół godziny aby się przemacerowało Powkładać do słoików i pasteryzować około15 minut od chwili zagotowania.