SAŁATKA Z OGÓRKÓW I KAPUSTY NA ZIMĘ

Składniki:

2 i 1/2kg. ogórków ze skórą

1 główka kapusty

1/2 kg. cebuli

1/2 kg. papryki czerwonej

3ząbki czosnku

4 marchewki

Zalewa:

1 szklanka cukru

1/2 szklanki oleju

1 szklanki octu

1 łyżeczka pieprzu

2 łyżki soli

kilka ziaren ziela angielskiego

kilka liści laurowych

Wykonanie:

Ogórki umyć dokładnie i ze skórką poszatkować w plastry, kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, paprykę i marchew też pokroić w cienkie paski. Poszatkowane warzywa wymieszać z wygniecionym przez praskę czosnkiem i wszystko posolić 2 łyżkami soli. Odstawić na 1-2 godziny .Pozostałe składniki wlać do garnka i wszystko zagotować ,wymieszać i ostudzić, następnie całość zalać i wymieszać ,zostawić jeszcze na pół godziny aby się przemacerowało Powkładać do słoików i pasteryzować około15 minut od chwili zagotowania.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *