Składniki:
4 papryki zielone
3 papryki czerwone
200 g ostrej papryki
.
Sos:
10 obranych i zmiażdżonych ząbków czosnku
3 łyżki oliwy
sok z 2 cytryn
sól
pieprz
oliwki do przybrania
Sposób wykonania:
.
Wszystkie gatunki papryki umyć, osuszyć ściereczką i wypestkować. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie i opiekać ze wszystkich stron dopóki skorka nie sczernieje. Upieczone papryki zanurzać w zimnej wodzie, po czym delikatnie usunąć z nich zwęglaną skórkę tak, by nie uszkodzić miąższu. Usunąć resztki gniazd nasiennych, ostudzić. Obrane papryki podzielić wzdłuż widelcem na niewielkie kawałki. Oliwę połączyć z sokiem cytrynowym i zmiażdżonym czosnkiem. Osolić, doprawić pieprzem, starannie wymieszać. Papryki ułożyć w salaterce. Przybrać oliwkami, zalać sosem i podawać.