Składniki;
500g. młodych ziemniaków
1 fenkuł
1 pęczek szparagów(230g.)
500. filetu z pstrąga
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
75g. pędów groszku
garść posiekanego koperku
sól
pieprz
Dodatki;
1 łyżka musztardy Dijon
sok z 1 cytryny
oliwa extra wergine
sól
pieprz
Wykonanie;
Ziemniaki wyszorować przekroić na pół, gotować w osolonej wodzie około 10 minut, aż zmiękną..Odcedzić odstawić do odparowania.Obieraczką do warzyw podzielić fenkuł i szparagi na cienie paski włożyć do miski z wodą i lodem.W międzyczasie przygotować dressing:
musztardę wymieszać z sokiem z cytryny,szczyptą soli i pieprzu.Wlać tyle oliwy by potroić objętość sosu, odstawić.Filet z pstrąga posypać solą, pieprzem i papryką, natrzeć oliwą.Na patelni ułoży rybę skórką do dołu, smażyć na dużym ogniu 3-4 minuty na złoty kolor, obrócić, smaży kolejną minute.Rybę wyłożyć na talerz skórą do góry, podzielić ją na płatki.Szparagi i fenkuł wyjąć z wody odsączyć w suszarce do sałaty, przełożyć do miski, dodać ziemniaki, pędy groszku, koperek i przygotowany wcześniej dresing, wymieszać.Wyłożyć sałatkę na półmisek, na wierzchu umieścić płatki ryby.