Składniki:
10 dag.paluszków krabowych
2 kawałki selera naciowego
biała część niedużego pora
4 jajka ugotowane na twardo
kapary
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżka musztardy
sok z cytryny
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
sól
pieprz
Wykonanie:
Paluszki krabowe pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Selera naciowego pokroić dosyć cienko i dodać do surimi.Pora pokroić w piórka, również cienko,dodać do miski. Jajka ugotowane na twardo pokroić w dużą kostkę, dodać je do warzyw i surimi. Teraz dodaję kapary odsączone z zalewy i delikatnie mieszam składniki. Sałatkę przyprawić solą, pieprzem, wycisnąć sok z cytryny i ponownie wymieszać, sałatka musi być dosyć wyraźnie przyprawiona. Na koniec dodać jogurt naturalny, musztardę i majonez, dokładnie wymieszać i pozostawić do przegryzienia. Do sosu można też dodać czosnek, który jeszcze bardziej podkreśli smak sałatki.