SAŁATKA Z TOFU I PIECZAREK

 

Składniki:

 

25 dag. sera tofu

20 dag. małych pieczarek

1/2 główki endywii

10 dag. mielonych orzechów laskowych

1 pęczek rzodkiewek

2 łyżki soku cytrynowego

2 łyżki oleju

sól

pieprz

 

Wykonanie:

.

Pieczarki obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Skropić 1 łyżką soku cytrynowego. Rzodkiewki przekroić na połówki. Z  endywii odciąć korzenie, usunąć zewnętrzne liście. Opłukać, osączyć z wody. Tofu pokroić w kostkę, wymieszać z 1 łyżką  soku cytrynowego. W misce rozetrzeć olej z solą i pieprzem. Wymieszać z pieczarkami, rzodkiewkami i tofu. W szklanej  salaterce ułożyć liście endywii. Pieczarki, rzodkiewki i tofu położyć na liściach, posypać mielonymi orzechami. Sałatkę  można podać z grzankami. Najlepszy do sałatki jest olej orzechowy.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *