Składniki:
1 pęczek rzodkiewek
1 nieduża biała rzodkiew
8-10 dużych, niezbyt miękkich truskawek
1 twarde jabłko
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 -2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
sól
pieprz
kilka liści zielonej sałaty
Wykonanie:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Truskawki przebrać, opłukać, dokładnie osuszyć, usunąć szypułki. Białą rzodkiew obrać ze skórki. Rzodkiewki i jabłko razem ze skórką) pokroić w plasterki. Truskawki pociąć na cztery części. Przygotować sos. Majonez połączyć z jogurtem, śmietaną, sokiem z cytryny, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki bardzo delikatnie wymieszać. Można ją polać sosem lub podać sos osobno. Sałatkę przed podaniem przybrać listkami sałaty.