SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI I RZODKIEWKĄ

Składniki:

 

1 pęczek rzodkiewek

1 nieduża biała rzodkiew

8-10 dużych, niezbyt miękkich truskawek

1 twarde jabłko

4 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 -2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

sól

pieprz

kilka liści zielonej sałaty

 

Wykonanie:

 

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Truskawki przebrać, opłukać, dokładnie osuszyć, usunąć szypułki. Białą rzodkiew obrać ze skórki. Rzodkiewki i jabłko razem ze skórką) pokroić w plasterki. Truskawki pociąć na cztery części. Przygotować sos. Majonez połączyć z jogurtem, śmietaną, sokiem z cytryny, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki bardzo delikatnie wymieszać. Można ją polać sosem lub podać sos osobno. Sałatkę przed podaniem przybrać listkami sałaty.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *