Składniki:
30 dag. różnych rodzajów mortadeli,
10 dag. serdelków
5 dag. korniszonów
5 dag. marynowanych cebulek
1 mała cebula
1 łyżka kaparów
1 zielona sałata
.
Sos ziołowy z musztardą:
6 łyżek oliwy
2 łyżki soku cytrynowego
1 łyżka musztardy
1 łyżka świeżej bazylii lub 1/2 suszonej
1 łyżka świeżego tymianku lub 1/2 suszonego
sól
pieprz
Wykonanie:
Mortadele pokroić na plastry grubości 1 cm, następnie pokroić w kostkę wielkości 1 cm. Serdelki pokroić na plastry grubości 1/2cm. Korniszony pokroić na kawałki wielkości 1 cm. Cebule drobno posiekać.
Sos:
.
Bazylię i tymianek bardzo drobno posiekać. Utrzeć dokładnie drewnianą łyżką musztardę z solą, pieprzem i ziołami. Dodać sok cytrynowy, a na końcu oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać. Do dużej miski włożyć wędliny, korniszony, cebule i marynowane cebulki. Zalać sosem, dokładnie wymieszać. Przed podaniem ułożyć na liściach sałaty i posypać kaparami. Do sałatki z wędlin można podać sałatkę z ugotowanych kartofli pokrojonych w kostkę, z sosem majonezowo czosnkowym.