SAŁATKA Z WĘDLINAMI

Składniki:

30 dag. różnych rodzajów mortadeli,

10 dag. serdelków

5 dag. korniszonów

5 dag. marynowanych cebulek

1 mała cebula

1 łyżka kaparów

1 zielona sałata

.

Sos ziołowy z musztardą:

 

6 łyżek oliwy

2 łyżki soku cytrynowego

1 łyżka musztardy

1 łyżka świeżej bazylii lub 1/2 suszonej

1 łyżka świeżego tymianku lub 1/2 suszonego

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Mortadele pokroić na plastry grubości 1  cm, następnie pokroić w kostkę wielkości 1  cm. Serdelki pokroić na plastry grubości 1/2cm. Korniszony pokroić na kawałki wielkości 1  cm. Cebule drobno posiekać.

 

Sos:

.

Bazylię i tymianek bardzo drobno posiekać. Utrzeć dokładnie drewnianą łyżką musztardę z solą, pieprzem i ziołami. Dodać sok cytrynowy, a na końcu oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać. Do dużej miski włożyć wędliny, korniszony, cebule i marynowane cebulki. Zalać sosem, dokładnie wymieszać. Przed podaniem ułożyć na liściach sałaty i posypać kaparami. Do sałatki z wędlin można podać sałatkę z ugotowanych kartofli pokrojonych w kostkę, z sosem majonezowo czosnkowym.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *