Składniki:
90 dag. zielonej papryki
1 mała cebula
200 ml wody.
Sos:
5 łyżek oliwy
3 łyżki octu winnego lub soku cytrynowego
1 łyżka wody z gotowania papryki
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
Wykonanie:
Papryki umyć, ściąć wierzchy, wyjąc gniazda nasienne, usunąć białe części i pokroić. Cebule obrać, umyć i pokroić. Dodać paprykę, osolić i odstawić na 1 godzinę. Zagotować 200 ml wody, wrzucić paprykę z cebulą i gotować 2 minuty pod przykryciem. Osączyć i ostudzić. Wodę z gotowania zostawić.
Sos:
1 łyżeczkę cukru rozetrzeć dokładnie z solą, pieprzem i oliwą. Dodać ocet i łyżkę wody z gotowania papryki. Papryki polać sosem i wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem przybrać sałatkę pomidorami i zieloną pietruszką.