SAŁATKA Z ZIELONEJ PAPRYKI

Składniki:

 

90 dag. zielonej papryki

1 mała cebula

200 ml wody.

 

Sos:

 

5 łyżek oliwy

3 łyżki octu winnego lub soku cytrynowego

1 łyżka wody z gotowania papryki

1 łyżeczka cukru

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Papryki umyć, ściąć wierzchy, wyjąc gniazda nasienne, usunąć białe części i pokroić. Cebule obrać, umyć i pokroić. Dodać  paprykę, osolić i odstawić na 1 godzinę. Zagotować 200 ml wody, wrzucić paprykę z cebulą i gotować 2 minuty pod przykryciem.  Osączyć i ostudzić. Wodę z gotowania zostawić.

 

Sos:

 

1 łyżeczkę cukru rozetrzeć dokładnie z solą, pieprzem i oliwą. Dodać ocet i łyżkę wody z gotowania papryki. Papryki  polać sosem i wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem przybrać sałatkę pomidorami i zieloną pietruszką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *