SAŁATKA ZE ŚLEDZIA

Składniki:

20 dag filetów śledziowych matias w oleju
3 czubate łyżki majonezu
2 średnie czerwone cebule
3 konserwowe ogórki
10 dag. żółtego sera
5 jajek

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i oddzielić żółtka od białek. Cebulę obrać z wierzchnich łusek, pokroić w pół-plasterki, wyłożyć na sitko i przelać wrzątkiem. Ostudzić i dobrze odsączyć. Śledzie odsączyć z oleju, pokroić filety w poprzek na około jednocentymetrowe paseczki. Ogórki pokroić w nieduże słupki. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach.W szklanej salaterce ułożyć warstwami:
śledzie
cały majonez
połowę cebuli
ogórki konserwowe
żółty ser
i na górę resztę cebuli.
Bezpośrednio do salaterki na tarce o średnich oczkach zetrzeć białka jajek i rozgarnąć je delikatnie widelcem. Na sam wierzch w ten sam sposób zetrzeć żółtka.Sałatkę udekorować według swojego pomysłu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *