Składniki:
3 podwójne filety śledziowe marynowane lub solone
2 małe ziemniaki
1/2 białej cebuli
2-3 łyżki majonezu lub śmietany
3 łyżki bardzo gęstego jogurtu naturalnego
1 duży burak
1i1/2 gruszki
5 dkg. żurawiny (świeżej , mrożonej może też być w słoiku)
1/2 cebuli czerwonej
1 łyżka oliwy
2 łyżki cukru
sól
pieprz mielony ziołowy
2 łyżki natki pietruszki (można użyć pora zieloną cześć)
Wykonanie:
Ziemniaki i buraka gotujemy w łupinach do miękkości, ale oddzielnie, studzimy, obieramy. Ziemniaki kroimy w małą kostkę, buraka ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cebule obieramy, siekamy w drobną kostkę, blanszujemy osobno. Gruszki obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w drobną kostkę. Śledzie obieramy ze skóry, sprawdzamy czy nie pozostały jakieś ości i ewentualnie usuwamy je, mięso ryby kroimy w paski.(śledzie solone moczymy około 2 godzin). Do śledzia dodajemy ziemniaki, 1/3 gruszki, białą cebulę, majonez, jogurt i doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka lub kilkanaście godzin w chłodne miejsce. Resztę gruszki przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy żurawinę i smażymy aż owoce się rozpadną i sos zredukuje się o połowę. Przelewamy do buraka, dodajemy czerwoną cebulę, oliwę, doprawiamy szczyptą soli i pieprzem ziołowym, mieszamy dokładnie, odstawiamy tak jak śledzie najlepiej do następnego dnia. Obie części sałatki wykładamy na półmisek obok siebie, na przemian. Część ze śledziem posypujemy natką pietruszki lub posiekanym porem. Sałatka jest bardzo smaczna i dekoracyjna