Składniki:
25 dag. tortellini z mięsem
1 puszka kukurydzy
4 ogórki korniszony
1 papryka marynowana czerwona
10 dkg szynki konserwowej
1/2 pora
Sos do sałatki:
3 łyżki kopiaste majonezu
2-3 łyżki wody z ogórków korniszonów
posiekana natka pietruszki lub szczypiorek
Wykonanie:
Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, kukurydzę, ogórki i paprykę odsączyć pokroić w kostkę, szynkę pokroić w paseczki, pora pokroić drobno, najlepiej przelać go gorącą wodą odsączyć ,wystudzić dodać do reszty składników. Składniki wymieszać majonez zmieszać z wodą z ogórków. Polać sałatkę, wymieszać. Górę udekorować i posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem. Sałatkę odstawić do schłodzenia.