Składniki:

1 kg. schabu bez kości

10 -12 plasterków żółtego sera

4 łyżki piwa

1 główka sałaty

1 łyżeczka musztardy

3 łyżki octu winnego

1 łyżeczka kminku

sól

pieprz

6 łyżek oleju

Wykonanie:

Schab natrzeć dokładnie solą i pieprzem przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem posypać kminkiem i skropić piwem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C.i piec około 1 godziny . Upieczone mięso wyjąć z piekarnika odstawić na 10 minut następnie schab ponacinać nożem w nacięciach umieścić plastry żółtego sera włożyć z powrotem do naczynia żaroodpornego i zapiekać aż ser się roztopi Umytą osuszoną sałatę porozrywać na kawałki musztardę wymieszać z octem winnym i olejem doprawić do smaku solą i pieprzem sałatę przyprawić sosem tuż przed podaniem schab podawać na półmisku obłożony liśćmi salaty Potrawa smakuje najlepiej z ziemniakami z wody ,posypanymi koperkiem lub świeżym białym pieczywem .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *