Składniki:
1 kg. schabu bez kości
10 -12 plasterków żółtego sera
4 łyżki piwa
1 główka sałaty
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki octu winnego
1 łyżeczka kminku
sól
pieprz
6 łyżek oleju
Wykonanie:
Schab natrzeć dokładnie solą i pieprzem przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem posypać kminkiem i skropić piwem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C.i piec około 1 godziny . Upieczone mięso wyjąć z piekarnika odstawić na 10 minut następnie schab ponacinać nożem w nacięciach umieścić plastry żółtego sera włożyć z powrotem do naczynia żaroodpornego i zapiekać aż ser się roztopi Umytą osuszoną sałatę porozrywać na kawałki musztardę wymieszać z octem winnym i olejem doprawić do smaku solą i pieprzem sałatę przyprawić sosem tuż przed podaniem schab podawać na półmisku obłożony liśćmi salaty Potrawa smakuje najlepiej z ziemniakami z wody ,posypanymi koperkiem lub świeżym białym pieczywem .