Składniki:
1,10 kg. schabu bez kości w kawałku
4 łyżki soli
3 łyżki majonezu
3 łyżki majeranku
3 ząbki czosnku
pieprz ziarnisty kolorowy
2 listki laurowe
Wykonanie:
Do garnka wlewamy 2,5 litra wody. Wody musi być tyle aby zakryć mięso. Czosnek obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wody. Dodać do garnka wszystkie przyprawy, majonez i wymieszać. Do tego włożyć schab i zacząć gotować. Gdy się woda w garnku zagotuje, trzymać na ogniu 5 minut, po czym wyłączyć i zostawić mięso w garnku do całkowitego wystygnięcia na 6 godzin. Zostawić pod przykryciem. Gdy wystygnie ponownie gotujemy, 5 minut od zagotowania wody i wyłączamy po tym czasie. Zostawiamy mięso w garnku do całkowitego wystygnięcia, czyli kolejne kilka godzin. Po tym czasie wyciągamy i kroimy na plastry.Możemy podać do drugiego dania lub do chleba.