Składniki:
1 kg. schabu( może być trochę więcej)
2 litry zimnej wody
2 łyżki majonezu
4 łyżki soli
2 ząbki czosnku
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
Wykonanie:
Do garnka wkładamy majonez i dodajemy szklankę wody. Za pomocą rózgi dokładnie rozprowadzamy majonez w wodzie, następnie dolewamy pozostałą wodę. Wsypujemy sól, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, pieprz ziarnisty i wrzucamy czosnek. Mieszamy i wkładamy umyty schab. Na niewielkim ogniu wszystko zagotowujemy i od momentu kiedy zacznie pyrkać gotujemy 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia i leżakowania na całą noc. Po tym czasie garnek ponownie stawiamy na gazie, zagotowujemy i od momentu kiedy zacznie pyrkać gotujemy 5 minut. I tak jak poprzednio zdejmujemy garnek z ognia, nakrywamy pokrywką i odstawiamy na kolejne minimum 6 godzin, aby ostygł całkowicie. Gotowy schab przechowujemy w lodówce. Schab można podać na obiad z sosem beszamelowym , chrzanowym , musztardowym, można położyć na kanapki , można też grubsze plastry zrobić w galaretę na święta.