Składniki:

1 kg. schabu( może być trochę więcej)

2 litry zimnej wody

2 łyżki majonezu

4 łyżki soli

2 ząbki czosnku

2 ziarna ziela angielskiego

2 liście laurowe

2 łyżki majeranku

1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego

 

Wykonanie:

 

Do garnka wkładamy majonez i dodajemy szklankę wody. Za pomocą rózgi dokładnie rozprowadzamy majonez w wodzie, następnie dolewamy pozostałą wodę. Wsypujemy sól, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, pieprz ziarnisty i wrzucamy czosnek. Mieszamy i wkładamy umyty schab. Na niewielkim ogniu wszystko zagotowujemy i od momentu kiedy zacznie pyrkać gotujemy 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia i leżakowania na całą noc. Po tym czasie garnek ponownie stawiamy na gazie, zagotowujemy i od momentu kiedy zacznie pyrkać gotujemy 5 minut. I tak jak poprzednio zdejmujemy garnek z ognia, nakrywamy pokrywką i odstawiamy na kolejne minimum 6 godzin, aby ostygł całkowicie. Gotowy schab przechowujemy w lodówce. Schab można podać na obiad z sosem beszamelowym , chrzanowym , musztardowym, można położyć na kanapki , można też grubsze plastry zrobić w galaretę na święta.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *