Składniki:
2 i 1/2 kg. schabu bez kości
3 jajka ugotować na twardo
1 cebula
1/2 puszki groszku
1białko
3 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
8 łyżek oleju
1łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki kminku
2 łyżki soli czosnkowej
kolorowy pieprz
Wykonanie:
Schab umyj, osusz. Natrzyj dwoma ząbkami posiekanego czosnku, solą czosnkową i kolorowym pieprzem. Przykryj, odstaw na noc w chłodne miejsce. Białko ubij, wymieszaj z groszkiem, posiekanym pozostałym czosnkiem i gałką muszkatołową. W środku schabu nożem zrób otwór. Napełnij go masą groszkową i wciśnij jajka na twardo. Otwór zszyj. Schab posyp tymiankiem i kminkiem. Dno brytfanny polej olejem, ułóż mięso, skrop olejem. Mięso Obłóż plastrami cebuli. Przykryj, piecz godzinę w 180 C. Pokrywkę zdejmij, piecz jeszcze godzinę.